fredag 23. september 2011

Obligatorisk oppgave 02 - Logo

I denne oppgaven skulle vi designe en logo som skulle være tilpasset den visuelle identiteten til produktet eller bedriften. Den skulle være enkel og lett gjenkjennelig, tidløs og helst ikke flere enn 2-3 farger og inneholde et symbol/figur/ornament, samt en tittel. Logoens design skulle begrunnes med tanke på hvordan logoen skulle oppfattes.

Bedriftens navn:

Nidar, en sjokoladefabrikk

Denne bedriften er en norsk godteriprodusent og ble etablert i 1912. nidar lager alle typer godterier, som seigmenn, bamsemums, sjokolade, marsipan, konfekt og mye mer. Nidar er den største leverandøren av godterier i det norske markedet. I 2010 hadde de en omsetning på 1218,7 millioner kroner og 518 ansatte.
Nidars logo har ikke vært den samme hele tiden. Dagens logo er basert på signaturen til Nidars grunnlegger, Emil Nilssen.  De har hatt mange forskjellige logoer, og jeg ville lage noe som var litt annerledes enn de andre, men samtidig beholde den samme stilen, så jeg valgte å beholde den fonten de har nå og så legge på litt ekstra, for å gjøre den mer tidløs og kanskje ikke fullt så kjedelig som den har vært.

Research:

Konkurrenter: Hovedkonkurrentene til Nidar er Freia, Minde, Nestlé og Hval. Det som skiller Nidar fra de andre sjokoladeprodusentene, er at de kun produserer godteri for det norske markedet, utenom Smash og IFA, som også selges i Finland. Nidar mener det er en fordel for dem å ha produksjon og distribusjon i Norge, for det kan di dem en bedre mulighet til å forstå smakspreferansene til kundene. Man trenger ikke å dra lengre enn til Sverige for å smake forskjellen på sjokoladen.

Design: Dette var litt vanskelig siden jeg valgte å lage en logo til en bedrift og ikke til et produkt, så jeg tenkte at jeg kunne skrive litt om logoene som konkurrentene har.

 Freia: Denne logoen har en enkel, men en sterk fremtoning. Med kun tre farger og et moderne, men litt elegant design, så kommer budskapet godt frem. Jeg syns den skiller seg ut fra de andre logoene, siden den har den enkle elegante sirkelen rundt skriften. Den hadde fått et veldig kjedelig uttrykk hvis den ikke hadde vært der. 

 Minde: Denne logoen er også av den enkle typen, men samtidig klassisk pga, skriften. Den har tre farger, rød, hvit og gull, ingen figur/symbol/ornament, bare en rød tekst med en rød ramme rundt skriften på en hvit bakgrunn. Her kommer også budskapet klart frem.


 

 
Nestlé: Denne logoen består kun av to farger og en enkel form rundt skriften. Men den er satt sammen slik at den tiltrekker øyet.
Historikk:

Bedriften ble grunnlagt 2. mai 1912 av Emil Nilssen og Hans Bell. Det hele begynte med at Emil hadde vært salgsrepresentant for Freia og Bell var aksjemegler, og sammen klarte de å samle en aksjekapital til å bygge en fabrikk. De måtte bygge bedriften fra bunnen av, de investerte da tidens mest avanserte produksjonsmaskiner og nye moderne fabrikklokaler ble bygget.

I 1915 var produksjonen av sjokolade i gang og et av de første sjokoladene som ble produsert var Gullbrød, som den dag i dag er fremdeles i butikkhyllene. Til tross for at det var store råvareproblemer, så var dette et perfekt tidspunkt for å starte en sjokoladefabrikk. Krigen førte også til redusert import, noe som var positivt for innlandske produksjonen i Norge.

De første årene etter 1.verdenskrig, var preget av vekst i verdensøkonomien, noe Nidar opplevde! Stratos, Nidars mest kjente sjokolade, ble lansert i 1936, det ble lagt mye vekt på at denne melkesjokoladen var ‘’Helt annerledes’’. Melkesjokoladen er porøs, luftig og lett. 

Den gode tiden Nidar hadde, tok fort slutt da Norge ble okkupert i 1940, råvarelagrene krympet, råvareimporten stoppet helt opp, sjokolade ble et rasjoneringsprodukt og skatten på sjokolade hevet til 60%. Det førte til mindre salg av sjokolade, så Nidar måtte finne en ny måte å tjene penger på, og de begynte å produsere andre produkter som; suppeposer og sauser som da ble en viktig inntektskilde.

De satte gradvis opp prisen på sjokoladen. Men produktspekteret ble likevel aldri det samme, som det var i mellomkrigstiden. På 1930-tallet hadde Nidar 230 sjokoladevarianter og på 1950-tallet var dette redusert til 41.

I dag er Nidar et heleid datterselskap av Orkla ASA.

Produktets egenskaper: Nidar er en sjokoladeprodusent som driver med produksjon og distribusjon av norsk godteri i Norge.Definer problemstillingen:

A. Målgruppen for produktet:
Målgruppen til Nidar er alle som spiser og kjøper godteri.

B. Egenskaper som logoen skal vise:
For Nidar er det viktig at logoen kommuniserer hvem de er. Visjonen til Nidar er, ‘’De største godterigledene skapt med kjærlighet og innsikt’’. Det eneste de ville ha , var en enkel og fin logo som viser hvem de er og hva de står for.

C. Utfordringer i designet:
Utfordringen i designet blir å komme opp med ideer som klienten også vil like. En annen utfordring er å bruke maks 3 farger, beholde skrifttypen, men likevel gjøre den enkel og annerledes. Den siste utfordringen og den vanskeligste er å utforme den i et program som jeg ikke har fått gått igjennom i det hele tatt.

D. Produktnavn:
Nidar, dette er det ikke jeg som har bestemt!


Idéutvikling og skisser

Jeg fikk vite at klienten ønsker noe enkelt og noe som forteller hvem de er. Jeg begynte å lage et mindmap som inneholder noe som; rosemaling, farger, natur, moderne, enkelt, komplisert og design.
Å lage et mindmap var til stor hjelp og jeg fikk mange ideer og det ble 15 skisser til sammen. Jeg gikk for den som beskriver best hvem de er, jeg brukte den gamle skriften de har og tegner godteripapir skrått over skriften og på slutten så tegner jeg 2 sukkertøy, noe som passer perfekt til å beskrive hvem de er.


 Mindmap


Skissene Det endelige resultatet

CMYK
RBG
GreyscaleFargeprofilIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar